Vad är mellanmål och vad skall det vara bra för? Alla vet nog vad ett mellanmål är, men låt oss klargöra det för er som aldrig hört om detta konstiga fenomen. Mellanmål eller ”mellis” som det så fint till vardags kallas är helt enkelt ett mål mat som äts mellan huvudmålen frukost, lunch eller middag. Så enkelt är det. Någon av er fnissar när ni läser att jag faktiskt förklarar vad ett mellanmål är. Men i yrket som PT finns verkligen inga dumma frågor och mellanmål har behövts förklaras mer än bara en gång till klienter tidigare.
Så för vem är då mellanmål ämnat för?
Med största sannolikhet så är det ämnat för just dig. Jag har sett stora förändringar i olika klienters utveckling enbart genom att ”smyga” in ett bra och hälsosamt mellanmål här och där. Det är som att många bitar automatiskt börjar falla på plats då man får inbakat detta till en bra rutin.
Jag tar en av mina klienter som är en medelåldersman och fullt frisk men har några kilo övervikt som exempel. Han börjar jobbet klockan 07:00, äter en redig frukost kring 06:00, tar sin fikapaus 09:15 och sedan lunchen 11:30. Inget konstigt med det och en helt normal rutin för många. Fikapausen består av två svarta koppar kaffe och lunchen bestäms när han och kollegorna checkar ut från jobbet för att ta sin välförtjänta lunchpaus. I 9 fall av 10 så blir det en lunchbuffé och gärna Thaimat med ”öppen” buffé, berättar han till mig. Det är inget fel på det och jag tycker verkligen att man skall få det här med lunchpauser ute på stan, under jobbdagarna, att fungera oavsett vilket mål man har och vilken sorts resa man gör. Det är oerhört viktigt att få den här breaken från jobbet och tid att socialisera med kollegorna för att det skall kunna fungera långsiktigt. Men problemet är sällan stället de går till, utan den enorma hunger klienten har när han gått oäten från 06:30 till 11:30. Eller ja, två svarta stora koppar kaffe ligger och myser i systemet. Det hjälper inte mycket med varken med balansering av blodsockret eller hungern.
Jag tog en närmare titt på vad som händer under lunchpausen för min klient. För mig räcker det inte bara att höra ”jag blir aningen trött och hungrig innan lunch”. Jag behöver få veta när, hur och sedan slå fast varför. Orken och humöret brukade falla ner innan lunchen och fokuset på jobbet sjönk drastiskt. Han berättade att han faktiskt ibland räknade ner minuterna tills klockan slog 11:30 och det var dags för lunch. Snacka om att ha tappat fokuset när hungern tar över. Ni förstår säkert vad som händer sedan väl framme vid den underbara buffén? Det är inte en portion som åker ner… inte två… utan tre stora portioner där han varje gång måste balansera tallriken så att inget ”rinner av”. Han pustar ut belåtet när han är klar med lunchen och går sedan vidare, hämtar sin kaffe och ser någon konstig typ av efterrätt som liknar något gjord av grön Fairy diskmedel som flyter i något som ser ut att vara mjölk. Ni som varit på Thaibuffér vet vad jag pratar om. Två sådana skålar glider också ner. Han rullar tillbaka till kontoret, hinner bara logga in på datorn igen och jobba en liten stund då tröttheten slår på. Blodsockret stiger och bukspottskörteln går på full maskin med att frisätta insulin för att ta hand om det. När insulinet kommit ikapp så sjunker blodsockret. Desto högre pik av blodsockernivå, vilket resulterar i större frisättning insulin, desto brantare kan kurvan neråt bli då det sjunker. Åker du upp för en brant berg och dalbana så går det också oftast hårt ner igen. Allt handlar här också självklart om vad han väljer att äta på lunchen och hur blodsockernivåerna triggas, men ni vet alla vad Thaibuffé betyder.
Det har visats att insulinet hos friska personer, som inte har diabetes eller andra sjukdomar där kroppen har svårt att balansera ut blodsockret, inte stiger över ~8 mmol/l efter en måltid oavsett hur mycket du ätit av socker/kolhydrater som höjer blodsockret. Därför kan vi inte heller skylla allt på blodsockret, blodsockernivåer och insulinutsöndring. En annan aspekt vi kan se över är att en stor måltid lägger större krav på matsmältningsprocessen. Mer blod kommer söka sig kring magen och tarmen för att hjälpa till vid en mer krävande matsmältningsprocess. Detta kan ofta vara en orsak till att många får en dipp efter en större måltid.
Den vanliga dygnsrytmen hos människor har också betydelse när vi pratar om ”post-lunch-dip”. Det är vanligt för kroppen att gå in i en fas där sömnfrämjande hormon kan öka på eftermiddagen och man då inte känner sig lika fokuserad och energisk som några timmar tidigare.
Klockan är bara lunchtid för min klient och detsamma kommer hända igen runt middagen och det han sedan snaskar i sig på kvällen när sötsuget kommer efter det. Det han snaskar i sig är också resultatet av det han vikt in och handlat hungrig efter jobbet. Ett annat stort misstag han gör och som många andra också gör. Nästa dag spänner fast sig och tar en tur i berg och dalbanan igen.
Det här är en normal rutin för många och orsaken till att fokuset, humöret och orken under dagen inte är ens i närheten av optimal. Onödiga kalorier åker också lätt ner enbart för att man släpper sig för hungrig mellan måltiderna. Jag vill dela med mig några viktiga skäl till varför du skall pröva äta ett hälsosamt mellanmål mellan dina huvudmål om du inte tidigare gjort det. Känn efter de positiva effekterna av att inte gå till lunchen eller middagsbordet med en otrolig hunger och den balanserade energin under dagen du troligtvis kommer att få.
7 Skäl att äta mellanmål
1. Håll blodsockernivån jämn under dagen
Med ett jämnare intag av mat kan du hålla blodsockernivån jämnare under dagen och undvika dippar.
2. Bättre fokus, energi och humör
Något vi alla vill optimera i vårt arbete, vår vardag och våra liv.
3. Ökad mättnadskänsla och minskat sötsug
Vi vill väl alla helst inte släppa oss allt för hungriga eller gå runt med konstakt sötsug om dagarna.
4. Minimerar risken att överäta kring lunchen och middagen
Vilket resulterar i bättre kontroll av t.ex. viktnedgång när risken att överäta kring lunch eller middag minimeras.
5. Bränsle till träning
Optimera din tid genom att träna direkt efter jobbet. Ett hälsosamt mellanmål under den sista fikapausen ger energi till träningen du då gör. En mycket bra rutin för många att få in i sin vardag.
6. Åker inte och handlar mat hungrig t.ex. efter jobbet
Vilket bara resulterar till att man handlar mycket onödigt som man snaskar i sig på kvällarna när sötsuget slår på.
7. Det är enkelt och gott!
Ett mellanmål behöver inte vara raketforskning. Gör något enkelt, gott och lätt att ta med till jobbet. Svårare än så behöver det inte vara.
Är mellanmål faktiskt bra för alla eller finns det undantag?
Det finns självklart undantag och jag har haft många klienter som faktiskt mått mycket bättre, utvecklats bättre och fått fina resultat av att inte ha några mellanmål alls i sin kost. Allt handlar om hur klientens vardag, liv, metabolism, matsmältning och rutiner ser ut. En del har lätt att få en mättnadskänsla och ett konstant intag av mat gör att de ofta går runt och känner sig för mätta hela tiden. De får svårt att få i sig mat när de aldrig ens får en känsla av hunger helt enkelt. De kan ofta också hantera blodsockernivåer bättre och får inte sötsugen som andra lätt får. De faller också sällan i gropar där de snaskar i sig onödigt eller överäter. Jag har sett otroliga resultat med en kost som bygger på 3 större måltider under dagen och från fall till fall också med enbart 2 stora måltider. Men under mitt jobb som PT/Coach så kan jag vara helt ärlig och säga att dessa klienter är sällsynta och de flesta mår så mycket bättre av att få in ett hälsosamt mellanmål här och där. De flesta lever i den rutin och vardag där det finns 9- och 14-fikat på jobbet och lunchen mitt på dagen. Den rutinen ger ypperliga möjligheter att få in ett mellanmål här och där. Som jag skrev tidigare så är det många bitar som automatiskt ofta faller på plats när mellanmålen blir en hälsosam rutin i klientens vardag. Pröva du också!
Har du frågor eller funderingar om mellanmål eller något annat kring kost och träning? Tveka inte att höra av dig!
Ha de bäst så hörs vi snart igen!