Är det möjligt att uppfylla sina mål med träningen, utveckla sin fysik och ha ett six-pack när åldern börjar ticka över 60? Låt mig presentera Alireza, det levande beviset på att åldern bara är en siffra och att allt är möjligt även fast man vandrat på denna jord i över 60 år.
När jag tänker tillbaka till den dag jag först träffade och såg Alireza, ”Ali” som jag kallar honom, så minns jag hur jag tänkte redan då: ”Är man så där pigg, stark och energisk själv i den åldern får man skatta sig lycklig”. Att se en man i den åldern besitta en sådan fysik, vara så stark, frisk och pigg ger en själv en stark motivation att fortsätta träna, hålla igång och fortsätta sin egen resa framåt.
Vi jobbar med klienter i alla åldrar och frågor som dessa dyker alltid med jämna mellanrum upp:
Jag är xx år och kanske det är för sent, men jag har alltid haft en dröm att…
Jag är väl för gammal för det här egentligen men…
Tänker mig att det inte är möjligt att uppnå det här längre på grund av min ålder…
Visst, vi kanske inte alla är lika lyckligt lottade med vår genetik som vissa andra. Sjukdomar och andra åkommor kan också stå i vägen. Vi blir inte heller yngre och åldern resulterar vanligtvis i att hormonproduktionen stagnerar och testosteronnivåer blir lägre bland män. Som vi alla vet har testosteronet en stor betydelse när det kommer till att bygga muskler, bränna fett och även den allmänna hälsan. Men under den fantastiska resa som jag och Ali gjorde tillsammans har han öppnat en dörr för mig och för så många andra. Att vecka efter vecka få se Alirezas utveckling med hans 60+ år på denna jord har visat mig, som tränare och coach, att de saker som vi kan göra för att upprätthålla en god hälsa, fortsätta bygga muskler och hålla igång en hög fettförbränning verkligen fungerar och är fullt möjliga även i denna ålder.
När jag svarar på frågorna som klienterna ovan ställt till mig så kan jag, efter resan med Ali, med helt rent och gott samvete säga: Det är möjligt och det finns ingen bättre tid att ta tag i det än just nu!
En glad Ali på en studioplåtning ordnad av Betterbodies och Luciapokalen.
Ali’s och min resa började officiellt i slutet av 2019. Vi hade tidigare tränat på samma gym och hade den där ”gym-vänskapen” där man glatt hälsade på varandra och ibland, mellan set, småpratade lite. Jag själv gjorde flera tävlingssatsningar när jag tränade på det här gymmet och Ali följde noggrant med min utveckling de gånger vi råkade vara och träna på samma plats och tid. Han satt också med i publiken under min ena tävling på Finska Mästerskapen. Jag ler och blir glad nu när jag minns tillbaka över hans stöd och hejarop i publiken. Han hördes mycket väl om man säger så! Haha, underbart – good old times!
En vacker dag, något år efter den tävlingen, ringer min telefon och jag känner igen rösten direkt. Det är Ali och han funderar lite angående vår coachning, tävlingsteamet Team Trifinity och jag hör på honom att han är intresserad av att börja bygga vidare på sin fysik och kanske en dag tävla. Vi bokar in en träff, ser över det hela och startar resan, tillsammans, med målet att utveckla hans muskelmassa, kondition och fysik. Vilken tävling var där och då inte helt bestämt utan vi tog dagen som den kom, såg till att allt gick åt rätt håll och hade roligt på vägen.
Heltidsjobb, byggde hus och stora mål
Ali var en sådan klient som man vet att gör det han skall och lite till. Han var en sådan som man måste hålla koll på att han faktiskt inte gör för mycket. Skulle man sagt att han når sina mål genom att springa runt jorden ett varv så skulle han ha sprungit två… bara för att vara på den säkra sidan. Man måste lära sig, som tränare och coach, när man skall dra i bromsen och när man skall trycka på gasen. Den balansen är så viktig och man måste veta när och hur man skall använda sig av dessa två ”pedaler” (gas och broms) med varje enskild klient. Klienten i sin tur lär sig själv att också använda dessa ”pedaler” i sitt liv och vardag. En del behöver mera gas och andra behöver en broms. Det gäller för var och en att hitta den balansen.
Hans träningsprogram baserade sig på 4-5 styrketräningspass i veckan där vi varierade mellan både hög och låg reps. Ett stort fokus sattes på tekniker där vi jobbade med att ta vara på och trötta ut den excentriska fasen (när du håller emot vikten), iso-holds tekniker (olika statiska spänningar under en viss tid i olika lägen av en övning) samt att ta vara på full ROM (full rörelselängd) i övningarna. Det var när vi implementerade de här teknikerna som de fina resultaten och hans otroliga utveckling började ske. När det kom till konditionsträning (”cardio-träning”) så höll vi det nära till noll. En 10-15 minuters cardio-träning efter ett enstaka träningspass gjordes. Under vårt samarbete byggde Ali nämligen hus och han fick den kardiovaskulära träning han behövde från det för stunden. Det fanns helt enkelt ingen logik att lägga in ytterligare här och energi, tid och fokus behövdes till byggprojektet. Jag är heller ingen stor förespråkare av dessa mängder cardio-träningar många ibland lägger in i tron att detta behövs för att nå vissa mål. Ibland behövs mer, ibland mindre och ibland nästan inget alls. Sedan så var det heller inte vilket litet kryp in som helst han byggde utan ett verkligen stort och fint hus! Jag kände väl att det inte var min uppgift att dra på bromsen när det kom till husbygget, det ligger utanför mitt coaching område. Prioriteten hölls på styrketräning med fokus på hypertrofi och muskeltillväxt.
Så, för att inte bara lyfta på hatten för att han gjort otroliga resultat för sin ålder så kan vi även tillägga att han fick det här att fungera på samma gång han byggde huset, jobbade ett heltidsjobb och allt annat som han ville göra och hitta tid för i sitt liv och vardag. Ali bevisar även att man hittar och har tid, bara man vill.
Framsteg och Tävlingsplaner
Efter en tid in i samarbetet började man se de otroligt fina framsteg han gör och pusselbitarna börjar, en efter en, falla på plats. Drömmen och målet att en gång tävla ser ut att bli verklighet. Vi ser till att han fixar det han behöver med tävlingslicenser, ADK-kontrakt (antidopingkontrakt) och siktar in oss på en tävling inom Classic Bodybuilding och Masters klass. Masters räknas från 35+ år och delas ofta in, på tävlingar, i klasserna +35, +40 , +45, +50, +55 och +60. Vilka klasser som finns på de olika tävlingar är alltid beroende på hur många anmälda det finns inom varje åldersgrupp. Ali har också den fördelen med dubbelt medborgarskap, Svenskt och Finskt, och vi kunde se över alternativ på båda sidorna. Vi hittar en mycket passande tävling i Sverige för honom som skulle gå av stapeln i slutet av 2020 och inom Masters klassen +50. Hans fina utveckling och framsteg gör också att vi anmäler oss till Veteran/Masters SM (Svenska mästerskapen). Där skulle han få ställa sig bland de bästa, inom hans kategori, i Sverige. Hans fysik började vara på en så hög nivå. Siktet var inställt och vi körde på.
Corona Pandemin kom och stannade
Året 2020 började lugnt och fridfullt och vi hann jobba ”ostört”, så att säga, i några månader innan något, som vi alla vet vad, slog till. Nyheter kring detta virus kallat Corona började florera och till en början visste vi inte mycket vad det här egentligen var och hur vi skulle bemöta det. Om vi vet mycket mer idag är väl frågan. Det satte i alla fall inte direkt några käppar i hjulen för oss utan vi gjorde det vi kunde helt enligt vad situationen tillät just då. Tävlingsplanerna ändrades inte utan vi tog dagen som den kom helt enkelt. Tävlingsarrangörerna såg ut att hålla sina löften om att en tävling skulle bli av och tidtabellerna höll. Inte visste vi där och då hur långvarigt och allvarligt det här skulle bli. Domen kom 3 veckor innan tävling i ett mail där arrangörerna berättade att tävlingen likväl skulle bli inställt på grund av Corona. Även fast vi nog hade ”trippat på tå” ett bra tag och väntat på ett sådant här beslut så var det här en tung dag för oss båda. Å ena sidan kunde vi pusta ut när vi fick det svart på vitt och andra sidan var det självklart en stor besvikelse. Vilket det också var för så många andra tävlande atleter som skulle tävla just då. Jag minns hur jag sa till Ali att ta den helgen helt off, njut av något glas rött, ät en härlig middag med frun och prata om du behöver prata om det. Att hålla inne känslor är inte en lösning i den här situationen.
Tävlingsarrangörerna och better bodies ordnar photoshoot
Dagarna gick och vi hann bara börja blicka framåt då vi fick ett email där arrangörerna ville bjuda in tävlande atleter, som hade varit anmälda till tävlingen, på en gratis studioplåtning i Stockholm. Vi hade sökt efter något sorts vettigt avslut på en tävlingssäsong som, bara så där, hade gått upp i rök och även fast detta inte var alls något i tävlingsväg så var det klart att han skulle anmäla sig till den. Samtalet jag fick av Ali, efter studioplåtningen, var helt fantastiskt. Han var så otroligt glad att han hade åkt dit och fått genomföra många av de moment vi hade övat på. Alla de varma ord han hade fått av arrangörerna, Betterbodies crew och alla andra på plats där gjorde oss båda två varma i hjärtat. Det blev en mycket fin dag fylld av glädje och vi pratade om att det faktiskt blev rätt bra till slut. Bilderna nedan är tagna från studioplåtningen i samarbete med luciapokalens tävlingsarrangörer, Gasp och Betterbodies.
Jag är mycket tacksam att jag fått möjligheten att göra denna resa tillsammans med Ali. Det har verkligen varit givande och kul att jobba med honom. Han har öppnat upp dörrar för många som funderar på ålderns betydelse och han motiverar idag både gammal som ung.
Ali är levande beviset att åldern faktiskt bara är en siffra.
Den här resan började som ett samarbete, mellan coach och adept, men avslutades som en god vänskap med många skratt redan i bagaget och många fler att se framemot framöver. Tack Ali!