Varför jag börjar skriva det här inlägget en fin fredagskväll som denna är att det slår mig, efter dagens klient-jobb, att jag sagt till tre av mina klienter att bromsa och vila ut. Fokusera på återhämtning, reparation, livet och vardagen. Jag funderar en stund om det här är rätt val. Vila… nu? Kommer de nå målen med vila? Jag hinner reflektera en stund innan jag kommer tillbaka i rätt tankebana och vet, med all säkerhet, att vila är exakt det som de här klienterna behöver just nu.
Att hitta balansen mellan att pusha och bromsa är något varje personlig tränare och coach måste lära sig. Man vill se till att atleter och klienter går utanför sina komfortzoner, självklart. Där behöver de vara för att optimalt utvecklas. Att pusha är en stor del av att coacha och det förstår de flesta. Men vi får inte heller glömma den viktiga motpolen: att bromsa. Den pol som alltför ofta glöms bort i hettan av motivation och ivrighet att nå målet.
Klienter och atleter kommer in motiverade och vill ge allt. De nya tränings- och kostplanerna är utskickade och det är dags att köra igång. Solen skiner (eller ja, lamporna på gymmet lyser) och vi har medvind (hmm.. ja, luftkonditioneringen är på!) och allt går som på en dans! Förutom att se över teknik behöver man som tränare oftast bara göra en sak här och det är att pusha! ”Go hard or go home”-mentaliteten är stark och med all rätt. Kör!
Som vi alla vet så går vägen sällan alltid rakt fram på asfalt med bra grepp utan kurvan med grus kommer förr eller senare. Ibland hinner man bromsa innan kurvan och ibland kommer den så snabbt på att man inte hinner annat än sladda ut. Kurvan med grus behöver inte enbart symbolisera något som har med träning att göra, utan allt som händer i klientens liv och vardag. Att lyssna på klienten/atleten och kunna se när de behöver dra i bromsen är något som jag inte nog kan betona vikten av. Jag har sett så många gånger och även själv gått den hårda vägen och fått uppleva vad som händer när ingen drar i bromsen. Det är inget vackert och kul sidospår kan jag säga dig.
Jag känner ett stort ansvar som PT, coach och tränare när det kommer till att förstå och se det här. Det är människors hälsa vi håller i våra händer. Grundprincipen som alltid måste finnas där i allt vad vi gör: hälsan. Både den fysiska och mentala hälsan ingår i vårt område. Även fast vi PT:n inte är psykologer, vilket jag många gånger känner mig som, så måste vi har förståelse och kunskap över den mentala biten också. Det handlar om ett samarbete och en symbios som skall fungera så tätt att kommunikationen mellan tränare och klient kan vara så rak och ärlig som möjligt.
Det är skillnad på trött och trött
Det finns många olika klienter och det är det mest underbar med det här jobbet. Jag bara älskar det! Inom yrket som PT måste man lära sig känna igen klienter som är trötta för att de är omotiverade och bara inte vill eller orkar med den livsstilsförändring de så väl behöver och klienter som är trötta eftersom deras CNS (centrala nervsystem), muskler, kropp och knopp behöver vila och återhämtning.
De klienter som behöver bromsen är de som hela tiden verkar vilja ha mer och tror att de kan vara superman eller superwoman dygnet runt. Vanligast är det här tävlande atleter. De som helst vill vara i tävlingsform igår. Stark vilja, motiverade och laserfokus är bara förnamnet på vad de här atleterna har laddade i ryggmärgen. De är mycket roliga att jobba med när de kommer göra precis det du säger att de skall göra. Vilket betyder att de kommer att ”go hard” så länge som du kommer att pusha dem att göra det. Det är här det kan bli svårt och i värsta fall kan gå riktigt fel om du inte vet vad du skall se efter. Som coach är det kul att pusha och bara ligga med foten på gasen, nära botten och ibland helt i botten. Att ligga på gasen är lätt. Det som ibland är svårt är att se och förstå när man måste lätta på den och bromsa.
Den sköna komfortzonen
Att bryta igenom komfortzonen, från den plats där allt är så härligt bekvämt, är inte alltid lätt och klienter reagerar så olika här. En del kan bli nervösa/rädda, andra motiverade och en tredje bara vill lägga sig på rygg för att fundera ut den första bästa ursäkten de kan tänka på. De här klienterna måste man se igenom och de behöver sällan en broms. Snarare en rejäl spark i baken med Nokia, högskaftade, gummistövlar på. Varför jag drar parallellen med gummistövlarna är för att jag dras tillbaka till minnet av vaktmästaren i lågstadiet som drämde till mig i baken när jag gömde mig bakom en dörr. Jag gömde mig för att undvika juldans-lektionen vi skulle ha på gymnastiken. Efter den sparken motiverades jag att springa iväg med en jäkla fart, anslöt mig till danslektionen och lärde mig att aldrig gömma mig bakom hans dörr igen. Jag har accepterat det fakto att de stora högskaftade stövlarna av märket Nokia kommer jaga mig för resten av livet. Nu är det så att jag sällan tar med mina egna stövlar när jag coachar mina klienter, men ni förstår vad jag menar. Jag var omotiverad, fick en ”push”, gjorde det jag skulle och vet ni? Juldansen var superkul!
Som jag skriver i min bok (som ni ännu får tag på gratis genom att prenumerera på nyhetsbrevet):
“Jag kan inte säga exakt vad just du kommer att känna eller uppnå utanför din komfortzon. Det är din uppgift att ta reda på. Men det jag vet, med all säkerhet, är att det är värt det.” – Ur Den lilla boken för stora resultat, sid 25.
Hur vet man när man behöver bromsa?
Om vi bortser från mätbara värden som kortisol, blodtryck och annat liknande så finns det bara ett svar på den här frågan: Lär känna din klient. Punkt! Lär känna de klienter som behöver ”go hard” och de som behöver ”go home”. Förstå hur deras livssituation ser ut, vad de går igenom och skapa ett band mellan er två som bygger på förtroende och ärlighet. Det tar tid att lära känna klienter och det skall det få ta också. Det är en del av den fina resa ni skall göra tillsammans.
I mitt fall idag handlade det först om en klient som ringde mig och sa att han kände sig trött. Jag vet att han hade ett träningspass att göra efter jobbet idag. Jag vet också att han är en sådan klient som ofta behöver bromsas. När han tränar finns inget stopp. På samma gång vet jag att han gör mycket gårdsjobb hemma just nu med plattsättning, renovering och så vidare. Jag svarade honom: ”Vila! Hämta hem lite mat efter jobbet, ta ett glas rött med din fru och njut av kvällen”. Det här vet jag kommer göra underverk för honom och det lär ta en, max två, dagar innan han är back on it och kör extra hårt på gymmet igen.
Den andra var en klient som, oturligt nog, dragit på sig något med ryggen för en vecka sedan. Den här killen är så otroligt taggad, motiverad och det bara skriker ”GO HARD” ur honom. Han skriver att han tänker träna och vill börja på igen efter några dagars vila som jag rekommenderade till honom. På samma gång har han varit på läkarbesök med ryggen och vi har inte fått svar på exakt vad det är. Jag svarar att vi måste vila och göra om träningen till något lättare som inte belastar ryggen. Vi tar av foten från gasen. Det är svårt, både för mig och honom, när allt vi vill göra är att gasa framåt. Men det är det rätta att göra just nu.
Tredje klienten hade känt en stor stress över att hinna fixa allt till barnens skolavslutning och känner att hon inte hinner träna idag och imorgon blir det inget heller säger hon. Jag förstår att hon har dåligt samvete åt båda hållen: Hinner inte träna och hinner inte fixa hemma. Det här är en ny klient som jag inte känner så bra ännu men jag vet att hon är mycket motiverad. Hon backar inte för att hon är lat eller inte orkar utan just nu finner hon inte tiden i sin hektiska vardag att träna på några dagar. Vad tror ni svaret är? ”Fokusera på livet utanför träningen, lugna ner, få inget dåligt samvete över att du inte tränar och njut av barnens skolavslutning i lugn och ro.”. Prioritera det viktiga! Fundera en stund, vad tror ni är bättre för denna fyrbarnsmamma med heltidsjobb? Att stressa igenom både träning och vardag för att gå på högvarv för att hinna med allt eller att förstå att ingenting går förlorat även fast träningen idag inte blir av och istället sköta familjelivet och vardagen under dessa hektiska två dagar? På söndag eller måndag kommer träningen kännas underbar igen och hon lär vara motiverad. Det lovar jag.
Ja, det finns alltid sätt att skapa tid för sin träning och man får inte heller använda ”jag har så hektiskt jobb och vardag” som en ursäkt att inte ta stegen mot ett hälsosammare liv. Jag stiger mer än gärna upp en timme tidigare för att bränna av ett träningspass. Det är en perfekt start på dagen för mig. Men för många går det bara inte ihop att göra så och kan skapa för stor ”måste” känsla som ofta mynnar ut till något negativt. Det här gör att det ofta blir allt svårare att få inbakat träningen på ett bra sätt i deras liv. Det handlar om att hitta rätt träningsvolym till vad klienten just nu har kapacitet till i deras liv. Träning är inte livet utan en del av det.
Det är ofta lätt att ”Go Hard” men svårt att ”Go Home”. Förstå att det hör till din resa att bromsa ibland också. Att ta en välförtjänt vila utan riktiga måsten gör mer än du anar. Våga vila men se till att det är den välförtjänta vilan du åtar dig
Jag önskar dig en underbar helg! Håll också ögonen öppna för på måndag drar vi igång ansökningarna till årets BackInShape2020 grupp! Som jag har väntat på det här!
Som prenumerant på vårt nyhetsbrev så finns det vissa fördelar. En av dem är att få vara först med att ta del av erbjudanden och olika träningsgrupper. Till våra prenumeranter har skickats ett lösenord som gör att de kommer kunna klicka in sig på BackInShape-Sidan för att läsa mer och ansöka om en plats innan vi går ut officiellt med gruppen nästa vecka. Vi håller begränsat antal platser och ifjol fylldes platserna fort. Prenumerera på nyhetsbrevet om du vill läsa mer om gruppen och vara säker på att hinna reservera din plats i årets BackInShape2020-grupp.
Vi hörs i nyhetsbrevet eller här på bloggen snart igen!